top of page
  • Writer's pictureToby Cadman

Ponovno odobreno izručenje poznatog zviždača u Monako: ‘Odluka suda u Dubrovniku je perverzna’


Photo: Tomislav Čuveljak/NFoto


Britanski odvjetnik i jedan od najpoznatijih svjetskih zviždača Jonathan Taylor doživio je još jedan poraz na hrvatskim sudovima te će se njegov predmet ponovno naći na Vrhovnom sudu nakon što je Županijski sud u Dubrovniku po treći put odobrio njegovo izručenje u Monako. Taylor je redakciji Nacionala u petak poslije podne dostavio presudu suda u Dubrovniku koju je njegov odvjetnik Toby Cadman nazvao perverznom dok je Taylor u nedavnom razgovoru za Nacional ocijenio da je hrvatsko pravosuđe ostalo negdje u razdoblju neandertalaca.


Sud u Dubrovniku je u obrazloženju svoje odluke naveo da se odobrava Taylorovo izručenje Monaku jer su tamošnje vlasti dostavile mišljenje po kojem se on traži jer ga se treba ispitati kao osumnjičenog u slučaju davanja mita i iznude. Sam Taylor je odmah najavio da će se na odluku o izručenju žaliti Vrhovnom sudu. Njegov odvjetnik, specijaliziran za ljudska prava, Toby Cadman tvrdi da odluka o izručenju nema temelja u međunarodnom pravu jer se izručenje može dogoditi na temelju optužnice ili ako osoba mora odslužiti kaznu.


“Ovo je perverzna odluka. Županijski sud u Dubrovniku nije uzeo u obzir najosnovniji princip prava i donio je odluku o izručenju Monaku”, naglašava Cadman i dodaje da će se žaliti Vrhovnom sudu, a ako im ni on ne da za pravo ići će na Ustavni sud. Važno je naglasiti da ‘osumnjičeni’ nije ‘optuženi’ u smislu izručenja”, objašnjava Cadman i naglašava da se Taylora traži zbog istrage, a ne zato što je optužen.


Ovaj britanski odvjetnik je lani krajem srpnja s obitelji stigao u Dubrovnik na odmor. No umjesto u hotelu, završio je u zatvoru. Tad je shvatio da se nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici na zahtjev Monaka koji ga traži zbog navodnog podmićivanja i korupcije.

Ubrzo se doznalo da je u rukama hrvatskog pravosuđa zapravo sudbina jednog od najvećih zviždača na svijeta jer su upravo njegova svjedočanstva i informacije o podmićivanju od strane bivšeg poslodavca, tvrtke SBM Offshore – dovele do stotina milijuna dolara teških nagodbi, masovnih prosvjeda, pa i smjene brazilske predsjednice. No, od njegovog uhićenja je prošlo gotovo 230 dana, a hrvatski sudovi i dalje igraju ping-pong s Taylorovim izručenjem te je on i dalje na neki način zatočen u Hrvatskoj.


Published in Nacional here

11 views0 comments

Comments


bottom of page